ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΧΙΟΥ

Δημοσιεύτηκε στις 26/02/2020    

Χίος, 26/02/2020

 

 

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΧΙΟΥ

Οι Υγειονομικοί Φορείς της Χίου παρακολουθούν τις τελευταίες ώρες με κατάπληξη την χρήση ωμής βίας των δυνάμεων καταστολής  σε βάρος πολιτών της Χίου. Η αλόγιστη και αναίτια ρίψη δακρυγόνων και πάσης φύσεως χημικών οδήγησαν ήδη αρκετούς συμπολίτες μας στο νοσοκομείο, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

 

Εστιάζοντας στην προσφυγική κρίση και τις συνέπειές της από την οπτική της δημόσιας υγείας, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι: η γκετοποίηση των προσφύγων-μεταναστών, η κατασκευή καινούριων, τεράστιων αναλογικά με την περιοχή εγκαταστάσεων, που είναι αδύνατον να υποστηριχτούν αυτόνομα υγειονομικά (σκουπίδια, ύδρευση, αποχέτευση, χώροι ατομικής υγιεινής, ιατρική-νοσηλευτική κάλυψη) θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες νοσηλευτικές δομές του νησιού μας, ιδιαίτερα το Νοσοκομείο που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

 

Η επιβαλλόμενη, φαραωνικού τύπου δομή στο Αίπος, θα μεταθέσει και θα δημιουργήσει ένα καινούργιο πρόβλημα για όλο το νησί μας, αντί να λύσει τα ήδη υπάρχοντα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ακατάλληλο της τοποθεσίας και τον αριθμό των εγκλωβισμένων ανθρώπων εγείρει πλέον επιφυλάξεις για την επαρκή διαχείριση της δημόσιας υγείας.

 

Άλλωστε, η γιγάντωση των καταυλισμών, κατά τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύει ότι όσο και να επιδεινώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών δεν θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ο κυριότερος λόγος είναι, ότι πάντα, θα υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές που θέλοντας να δραπετεύσουν από τον πόλεμο, τα βασανιστήρια, την πείνα, τους πολιτικούς διωγμούς και την εξαθλίωση, θα μπαίνουν σε μια βάρκα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, θα προσπαθούν να αδράξουν την μοναδική ελπίδα να επιβιώσουν.

 

Συμμετέχοντας σε όλες τις κινητοποιήσεις της Χιακής κοινωνίας, που αρνείται την μετατροπή της Χίου σε αποθήκη ψυχών καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση.

 

Η απόσυρση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ